Startside Artikler Historien om Unit Five

Historien om Unit Five

E-post Skriv ut PDF

Unit Five

Forhistorien til et av Norges mest populære band noensinne, starter på syttitallet i Hammerfest, Finnmark. I et stappfullt konserthus spiller de unge musikerne i gruppa Tass lydhør rock

I 1981 står brorparten av Tass på scenen på Fokus kino i Tromsø. Salen er fortsatt stappfull. I løpet av 11 år har musikerne blitt flinkere, tekstene er på norsk og bandet har ikke minst fått et nytt navn: Unit Five. 

Unit Five regnes fortsatt som en av nasjonens storheter innen pop og rock. 5 album ble det i alt. Til sammen solgte bandet 250.000 plater i løpet av en åtte år lang karriere. Tass ble oppløst en gang på 1970-tallet. Tre av medlemmene startet umiddelbart "Unit Four". Tore Hansen gjennomførte flere forskjellige yrkesvalg før han ringte opp de gamle bandkompisene. Han ville tilbake til Rock n' Roll. "Unit Four" ble til Unit Five.

I et Sankthansprogram fra Hammerfest i 1978 spilte Unit Five sangen "Æ e nordlending æ" for første gang. Plateselskaper, som tidligere hadde avslått bandets ønske om platekontrakt, ringte plutselig tilbake og ville gi ut plater med bandet. Sangen fra TV ble utgitt på singel og oppturen var i gang. Noen måneder senere kom debutalbumet med samme navn som gjennombruddslåten. "Æ e nordlending æ" inneholdt også hitene "Polardego"og ”Vit at jeg elsker deg” og solgte 30.000 eksemplarer. Etter den første platen turnerte Unit Five sammenhengende i tre år. Hotellene ble gruppas hjem. Økonomien var felles. Til å begynne med avholdt de møter hver gang et av medlemmene trengte nye jeans.

I 1979 kom "From Gokk With LOVE". Populariteten økte. Unit Five solgte raskt til gullkravet på 50.000 plater. Bandet forsøkte å tone ned et image som nordnorske landsforkjempere. Tore Hansen brukte den nordnorske dialekten mer bevisst i tekstene. Lydbildet lå nærmere rock enn pop. "Ængel med skit på vingan" ble gitt ut i 1981. Denne platen inneholdt flere klassiske Unit Five-sanger. "Han Mikkel", tittelsporet og ikke minst "På hver sin kant av landet" sitter dypt i folkesjela. Spesielt den siste sangen, en sår ballade om kjærlighet over lange avstander, begeistret mange lyttere av "Nattønsket", både de som sendte en hilsen og de som stod som mottaker. 

Platen solgte 70.000 kopier. Unit Five ble kåret til Norges beste gruppe (”Sølvmikrofonen) i bladet Det Nye. De ble toere i den norske Grand Prix-finalen med sangen "Lei mæ hjem". Sølv- og Gullplater og Norsktoppsuksesser fulgte i kjølvannet. "Under stjerna" nådde butikkhyllene i 1982. Pressen gjorde et stort nummer av å la leserne krige om hvem som var best av Unit Five og Zoo. 

Så kom "Takk for Alt", samle - CD' en som inneholdt Unit Fives 20 beste. Platen solgte 15.000 eksemplarer og var bandets definitive punktum for en periode. En helt nyskrevet sang: "Takk til alle som stakk innom", ble likevel radio- og Norsktoppfavoritt. Her pekte teksten bakover men kvaliteten på låten så absolutt pekte fremover!! 

Derfor var overraskelsen ikke så stor da ”Unit Five” i januar 2004 plutselig stilte med 11 nye låter på produksjonen "Langt til Hollywood med Hurtigruta"! 

Den første studioproduksjonen på 18 år var et faktum! Låtene "Lene" og "Tarssan Larzen" er allsangfavoritter hos folk og mye pent er sagt og skrevet om sangene. 

Likevel slår vi fast at tekstene har flere "lag" og at platen kan ikke høres bare èn gang! Foreløpig salg: 10.000 eksemplarer! 

Unit Five har fremdeles et bemerkelsesverdig godt grep på det norske publikum. Sangene lever med høy allsangfaktor og bandet er i høyeste grad oppegående!!

 

Se video: Lys i livetGet the Flash Player to see this player.

Gjester

på siten nå:
  • 1 gjest
  • 2 søkeroboter

Turneliste

Ingen Konserter..

Følg Tore på Facebook

Sample image


Siste nytt

Mest lest

Nettsky

bandet  connection  flere  gang  golf  hadde  hammerfest  hansen  hell  ikke  love  platen  plater  rock  sangen  sangene  solgte  thom  tore  unit 
Ofte brukte ord for :Unitfive.no